Hayatımızı Disipline Etmenin İlk Adımı : Erken Kalkmak
Faydalı bir alışkanlığı kazanmak, zararlı bir alışkanlığı kazanmaya göre çok daha zordur. Nefsimiz her zaman bizi kötü etkileyecek durumlara yönlendirmeye çalışır. Günümüzü bereketlendirmek, hayatımızı düzene sokmak için atacağımız ilk adım erken yatıp, erken kalkmayı hayatımıza yerleştirmektir. Hadi o zaman bugün bir karar verelim ve bu alışkanlığı hayatımıza katmaya çalışalım.
1. Erken Kalkmanın Faydaları
Erken kalkmanın hem fizyolojik hem de psikolojik pek çok faydası vardır;
- Erken kalktığınız zaman, daha fazla iş bitirdiğiniz için gününüz de etkili geçer. Üstelik acele etmek zorunda da kalmazsınız.
- Sabah saatleri günün en üretken vakitleridir, parlak bir zihinle yapacağınız her şey çok daha verimli olacaktır.
- Yapılan araştırmalar, sabahları erken saatte uyanan insanların kendilerini daha enerjik ve mutlu hissettiğini gösterir.
2. Nasıl Erken Kalkılır?
- Erken yatın: Erken kalkmanın ilk kuralı hepimizin bildiği gibi erken yatmaktır. Geç yatıp erken kalkmanın maalesef bize bir yararı olmayacak aksine günümüzü yorgun ve verimsiz sürdürmek zorunda kalacağız.
- Kaliteli uyuyun: Vücudumuzun biyolojik saatini ve ritmini ayarlayan önemli bir hormon, melatonin yaklaşık olarak gece 11 ile 5 arasında en yüksek düzeyde salgılanır. Bu saatler bizim uykudan maksimum düzeyde verim aldığımız saatlerdir. Bu hormon ışıktan ve elektromanyetik dalgalardan olumsuz etkilenir; bu yüzden mümkünse elektronik aletleri odanızdan uzak tutun.
- Alarmınızı uzak bir noktaya yerleştirin: Eğer kolunuzun uzanabileceği bir noktada olursa kendiniz bile fark etmeden kapatıp tekrar uykuya dalarsınız.
- Bir rutin belirleyin: Her akşam yatmadan önce aynı sırayla yaptığınız bir şeyler olsun; böylece zihninize uyku vaktinin geldiğini iletmiş olursunuz. Örneğin; diş fırçalamak, biraz kitap okumak, zikir çekmek…
3. Erken Kalkınca Ne Yapalım?
- Öncelikle bizi bir güne daha uyandıran Rabbimize şükrederek başlayalım: Peygamber Efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) sabahları uyanınca ettiği dua, “Allahümme bike esbahnâ ve bike emseynâve bike nehyâ ve bike nemûtü ve ileyke’l-masîr.” Anlamı: Allah’ım! Senin iznin ve yardımınla sabahladık ve akşamladık. Yine senin izin ve yardımınla yaşar ve ölürüz. Sonunda dönüşyalnız sanadır.
- Sabah namazına hazırlık yapalım: Abdestimizi alalım, güzel kıyafetlerimizi giyelim, bütün gün bize verilecek nimetlerin şükrünü yapmak üzere sabah namazını özenle kılalım.
- Kur’an-ı Kerim, meal okuyalım: Fecr vakti okunan Kur’an günü bereketlendirir. Allahu Teala’nın bizlere okumamız ve rehber edinmemiz için indirdiği Kur’an-ı Kerim’i okuyarak güne başlamak, en güzel başlangıç olacaktır.
- Tövbe edelim: Bu sakin vakitlerde hatalarımızı ve günahlarımızı kafamızdan geçirelim ve tekrarını yapmamak üzere Allah’tan bağışlanma dileyelim. Tövbe etmek acizliğimizi ve eksikliğimizi kabulleniştir, unutmayalım. Herkes hata işleyebilir, hatta herkes mutlaka hata eder, günaha girer. Fakat günahkârların da hayırlısı vardır. Bu hayrı Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle ifade eder: “Her insan hata işler; ama hata işleyenlerin en hayırlısı, çok tövbe edenlerdir.”
- Tefekkürle meşgul olalım: Tefekkür müminin kalbini açar, imanını kuvvetlendirir. Güneşin doğuşu, giderek aydınlanan sema, kâinatın yavaş yavaş uyanışı bunlara bakmalı insan ve bakmaktan öte görmeli her gün tekrarlanan bu mucizeleri düşünmeli. “Şüphesiz, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, insanlara yarar sağlayacak şeylerle denizde seyreden gemilerde, Allah’ın gökyüzünden indirip kendisiyle ölmüş toprağı dirilttiği yağmurda, yeryüzünde her çeşit canlıyı yaymasında, rüzgârları ve gökle yer arasındaki emre amade bulutları evirip çevirmesinde elbette düşünen bir topluluk için deliller vardır.” (Bakara Suresi; 164. Ayeti Meali)
- Kitap okuyalım, ders çalışalım: Her gün yeni bir şeyler öğrenmek olsun hedefimiz. “De ki: Bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” (Zümer Sûresi; 9. Ayeti Meali) Bir Müslüman ilim öğrenmek için çabalamalı, bilgi hazinesini genişletmelidir. Bunu yapmanın en etkili vakitlerinden biridir sabah; dinlenmiş bir zihinle öğrenme çok daha kolay olur.
- Egzersiz yapalım: Her gün biraz hareket etmek sağlığımız için çok faydalıdır. Erken saatlerde yapacağınız spor/egzersiz size gün boyu enerji verir. Sabah düzenli olarak 30 dakika yürümek; diyabet,depresyon ve bazı kanser türleri gibi hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltır, kolesterol ve yüksek tansiyonla savaşmaya yardımcı olur.
- Gün içinde yapacaklarımızı planlayalım: Plan yapmak zamanı daha etkin kullanmamıza yardımcı olur. Günün başlangıcında, gün içinde yapmamız gerekenlerin listesini yaparak hayatımızı düzene sokmuş oluruz.
4. Gün İçinde Kısa Bir Uyku
Kaylule uykusu: Bir şekerleme veya sadece dinlenme olan, tam gün ortasında güneş tepedeyken yapılan bir istirahattir ve sünnettir. Gün içinde yapılan 20-25 dakikalık kısa uykular kendinizi çok daha zinde hissetmenizi sağlar. Yapılan bazı araştırmalar, gündüz yapılan yaklaşık yarım saatlik bir uykunun gece yapılan 2 saatlik bir uykuya karşılık geldiğini söylemektedir. Gece 8 saatlik bir uykuya tamamlayamamış olsanız da öğle uykusuyla bunu telafi edebilirsiniz. (Bir insan için ortalama 7 saat uyku idealdir.) Eğer öğle namazı hemen kılmıyorsanız öğle namazı öncesinde yapabilirsiniz; aksi halde namazdan sonra da yapılabilir.
Nam lobortis neque at dui vulputate
Duis consequat eros nec tortor mollis luctus. Proin imperdiet nibh vitae lacus dignissim dictum. Etiam suscipit, sem et aliquam faucibus, justo risus aliquet ante, vitae ullamcorper sapien mauris a justo. Cras ac scelerisque lorem. Aliquam auctor pellentesque rutrum. Duis et interdum nisl. Nam in justo tempor, eleifend turpis at, ultricies libero. Nam vitae dui et nisl viverra eleifend vitae sit amet turpis. Nullam in vulputate libero. Nullam porta sagittis suscipit. Vestibulum gravida libero sed diam porttitor, nec porta dui suscipit.
Read More
Suspendisse a ligula vitae felis
Duis consequat eros nec tortor mollis luctus. Proin imperdiet nibh vitae lacus dignissim dictum. Etiam suscipit, sem et aliquam faucibus, justo risus aliquet ante, vitae ullamcorper sapien mauris a justo. Cras ac scelerisque lorem. Aliquam auctor pellentesque rutrum. Duis et interdum nisl. Nam in justo tempor, eleifend turpis at, ultricies libero. Nam vitae dui et nisl viverra eleifend vitae sit amet turpis. Nullam in vulputate libero. Nullam porta sagittis suscipit. Vestibulum gravida libero sed diam porttitor, nec porta dui suscipit.
Read More